6 gode råd til at skabe nytænkende koncepter
De sidste 3 år, har vi arbejdet for en lang række af virksomheder, både mindre start-ups og globale virksomheder med tre-cifret DKK mio. omsætning. Enkelte som havde lanceret deres produkter uden reelt at vide, om der var et behov i markedet, hvilke kunder det var til, hvorfor de gjorde det, om det passede til deres overordnede vision og virksomhedens DNA, og hvorfor produktet og virksomheden reelt var unikt.
Vi har på den baggrund opsamlet erfaring fra over 40 kundeprojekter over de sidste 3 år, som vi gerne vil dele med dig i form af 6 gode råd.
Af Martin Brems, Strategisk rådgiver og stifter, Brems & Co., 7. september 2016
1. Forbrugerne er kongerne
I det tidligere arbejde med udvikling af nye LEGO koncepter, kunne vores team præsentere en masse gode ideer og tanker – men det eneste som i virkeligheden interesserede ledelsen var: ”Hvad siger børnene?”.
Derfor: Test dit koncept løbende og med minimum 15-20 personer indenfor målgruppen hver gang, f.eks. 3-4 fokusgrupper eller personlige interviews. Og gør det gerne 3-4 gange i et udviklingsforløb.
2. Uden passion dør din virksomhed
Hvis du ikke brænder for det du laver, og selv tror på det, så stop op med det samme og brug din energi på noget andet. Vi har rådgivet en lang række virksomheder, som ville for mange ting på én gang og var kommet alt for langt væk fra deres oprindelige formål. I ét eksempel, farede sælgerne rundt til nærmest alle i markedet for at sælge deres produkter. I vores rådgivning, starter vi altid første kundemøde med at spørge ind til, hvad virksomhedens formål og vision er. Ofte får vi en lang, teknisk og kompleks beskrivelse, som hverken medarbejdere eller kunderne forstå.
Derfor: Virksomhedens formål, mission og vision skal kunne stå på max. 2 linier hver. Derfinér missionen: Hvorfor går I på arbejde hver dag? Definér visionen: Hvad vil I gerne forandre i verden?
3. Tænk som en start-up
For virkelig at lykkedes med nytænkende forretningskoncepter, der løfter og fremtidssikrer virksomheden, så skal man kunne løsrive sig fra sit eksisterende service- eller produktsortiment. Man skal udelukkende kigge på, hvilken værdi man kan tilføre forbrugerne, og dernæst udvikle sine produkter til det. Mange spørger os, hvordan vi kan rådgive på tværs af så mange forskellige brancher – alt lige fra skoler, advokater, IT, brancheorganisationer til tekstilbranchen. Men det kræver netop folk udefra, uden historik – og med anden brancheerfaring – til at løsrive sig fra virksomhedens fokus på eksisterende produkter til kundernes reelle behov.
Derfor: I jeres proces omkring udvikling af nye koncepter, så spørg jer selv: Hvis vi nu forestiller os, at vi ikke havde XX og XX på hylderne, hvad ville vi så sælge?
4. Find din virksomheds 3-4 unikke egenskaber i markedet
Mange virksomheder hyrer dyre værdi-konsulenter, som finder frem til, at virksomheden har 6-8 værdier, som de arbejder ud fra. Det er fint nok, men værdierne i en virksomhed slår igennem, uanset om de står i en medarbejder-håndbog eller ej. Adfærd avler kultur. Når vi rådgiver virksomheder om deres unikhed og ”tilbud” til forbrugerne – også kaldet Value Proposition, så starter vi altid udefra og ind. Vi har fokus på den kommercielle og kunde-fokuserede værditilførsel, heri ligger implicit så også adfærden, et eksempel kunne være måden at servicere kunder på. Vi anbefaler maks. 3-4 unikke områder, som virksomheden skal kommunikere ud fra, og hvor de VIRKELIG er unikke. Keep it simple.
Derfor: Forestil jer, at I skal skrive virksomhedens nekrolog. Hvad ville der stå? Find frem til maks. 4 overordnede områder, hvor I reelt gør en forskel for jeres kunder og konkurrenter. Jo mere konkret jo bedre.
5. Vælg de rigtige kunder at gå efter
Mange virksomheder kender ikke deres kunder godt nok. Hvad karakteriserer dem, hvilke udfordringer har de (pains), og hvordan kan virksomheden hjælpe dem bedst (gains), hvilke salgsbudskaber er de vigtigste og hvilke marketing- og salgsværktøjer vil virke. Igennem vores rådgivning hjælper vi virksomheder med at vælge og ikke mindst fravælge segmenter, således at virksomheden kan samle sine kræfter på de rigtige kunder og ramme spot-on med salgsbudskaber.
Derfor: I skal komme helt tæt på kundens adfærd og behov. Hvilke friktioner kan I finde. Og hvordan kan I hjælpe kunden med det?
6. Drop konventionelle måder at tænke i kommunikation på
Alt for mange virksomheder tænker i klassisk formel kommunikation, som på ingen måde involverer og rammer i hjertet. Åben, autentisk og ærlig dialog med kunderne er fremtidens måde at sælge på – både indenfor BtC og BtB.
Derfor: Drop tanken om den perfekte kampagne og den perfekte kommunikationstekst. Forbrugerne og kunderne kræver autenticitet og ægthed. Jo mere råt og ufiltreret, jo bedre.
Læs mere...
Millioner til strategi og digitalisering af SMV’er
For at få del i midlerne er der en række krav, der skal opfyldes, men det behøver faktisk ikke at være så svært. Læs klummen om hvordan du får del af puljerne her.
30% vækst igennem en bæredygtig global strategi med IoT
I 2019 tog Micro Technic en stor strategisk beslutning om at ville fokusere på IoT og opsamling af data, som fremtidens forretning for hele virksomheden. Læs casen her.
Brems & Co. skal hjælpe Toyota i Spanien
Artikel: Brems & Co. har landet en aftale med Toyota Material Handling i Spanien, hvor vi skal hjælpe med at øge salget af førerløse AGV (Automated Guided Vehicles) trucks.
Fra produktfokus til well-being for verdenskendt brand
I 2019 tog det verdenskendte WaterRower og NOHrD en strategisk beslutning om at ville positionere sig som som et fitnessbrand, der er bæredygtigt. Læs hvordan vi løste……
Hvordan kan du vende krisen til din fordel?
Krisen giver dig muligheder for at stå stærkere. Vi har 5 bud på hvorfor. Ét af dem er at parkere ”det plejer vi at gøre”. Læs vores klumme fra Erhverv+.
60% af virksomhedslederne har formål som topprioritet
I foråret 2022 tog vi pulsen på, hvordan 50 danske virksomhedsledere arbejder med deres strategi. Her får du de 5 vigtigste indsigter fra rapporten.
Ny strategi forøgede overskud fra 0,4 mio. til 9,3 mio. på 3 år
Brems & Co. hjalp i 2018 det københavnske IT-konsulenthus Novataris med ny strategi og kommunikationsplatform. Efterfølgende forøgede Novataris bruttofortjenesten fra dkk 12 mio.…
Bruger du empati i din ledelse til at skabe resultater?
Erhverv+ klumme: Det er ret enkelt, men ofte svært for de fleste at praktisere. Måske fordi de fleste ledere ikke besidder empati. Det tror jeg dog ikke. Hvad er der så galt,…
Er du god til at fortælle historier der sælger?
Erhverv+ klumme: Sælg som en start-up. Pris er aldrig afgørende for et salg – men det er derimod den opfattede værdi hos kunden. Få alle 3 tips her.