Bæredygtighed skal være kernen i COVID-19 helbredelsen
Temperaturstigninger, uansvarlig produktion og økonomisk lavkonjunktur. Bæredygtighed har været på agendaen i årtier, men under pandemien har tingene skiftet fokus. Selvom ny coronavirus mildt sagt har været forstyrrende for erhvervslivet, indser flere og flere virksomheder nu, at klima-krisen og mangel på social ansvarlighed, kan være langt mere skadelig for både verden og bundlinjen end selve pandemien.
Af Martin Brems, Strategisk rådgiver og stifter, Brems & Co., 23. februar 2021
Klimaforandringer kan medvirke til pandemier
Selvom vi er midt i en global pandemi, der har taget hårdt på økonomien og medført social uro, så skal bæredygtighed stadig være en prioritet. Forskning har vist, at klimaforandringer kan medvirke til pandemier. For eksempel kan temperaturstigninger være årsagen til, at smitsomme sygdomme, som malaria og gul feber, spredes. Varmere temperaturer i løbet af de næste ti år vil medføre større risiko for fysiske og økonomiske trusler, og det er derfor vigtigere end nogensinde før, at du som virksomhedsleder tager stilling til, hvad klimaforandringer kommer til at betyde.
Det er ikke længere et spørgsmål om, hvornår din virksomhed skal sætte bæredygtighed på dagsordenen, men et spørgsmål om hvordan I skal gøre det. Som virksomhed skal du derfor blandt andet revurdere din produktion, dens indvirkninger på miljøet og dine produkter. Hvis du tackler klimaforandringer nu, så bliver du mere modstandsdygtig over for fremtiden.
“Det er ikke længere et spørgsmål om, hvornår din virksomhed skal sætte bæredygtighed på dagsordenen, men et spørgsmål om hvordan I skal gøre det.”
Bæredygtig omstilling er en nødvendig
I dag er mange nye spillere på markedet født med et bæredygtigheds-gen, men hos etablerede virksomheder kan det være en længere proces, da de er vant til at gøre ting på en bestemt måde, og det kan derfor være svært at omstille sig og bruge kapital og tid på opbygningen af en mere bæredygtig forretning.
Som virksomhed er bæredygtig omstilling dog en nødvendighed, for selvom pandemien har medført urimelige tab og omkostninger, har den også gjort, at vi handler og tænker anderledes. Vi er blevet bedre til at handle lokalt, vi har mere tid til de nærmeste, og vi bruger mere tid i naturen. Mere lokal produktion og salg har ført til større miljøbevidsthed og flere er blevet bevidste om deres forbrug, hvilket øger vigtigheden i af, at et brand er bæredygtigt, og at et brand tager stilling til bæredygtighed – både nu og i fremtiden.
“Flere er blevet bevidste om deres forbrug, hvilket øger vigtigheden i af, at et brand er bæredygtigt”
Virksomheder, der ikke har et klart eller meningsfuldt formål vil skulle kæmpe for at tiltrække både medarbejdere og kunder, og et meningsfuldt formål hænger tæt sammen med bæredygtighed.
Hvis du som virksomhed ikke allerede gør det nu, kommer du i fremtiden til at stå til ansvar for mere end blot produktets kvalitet, tilgængelighed og pris, da mange forbrugere stiller store krav til hvordan, hvor og hvem, der har produceret produktet, og hvor stor genanvendelsesgrad produktet har.
Forskning har samtidig vist, at forbrugere mener, at virksomheder har det største ansvar for, at produkter er både miljømæssige og socialt ansvarlige. For at stå stærkest i markedet og overleve på lang sigt kræver det derfor et skift i virksomhedens tankegang. Bæredygtighed skal ind i virksomhedens DNA. Det handler ikke blot om at gøre noget godt for samfundet – det er en forretningsmæssig nødvendighed.
Modigt lederskab som motor
Bæredygtighed er ikke kun et relevant emne for forbrugerne – det handler også om virksomheders langsigtede levedygtighed. Hele verden arbejder lige nu på at beskytte liv, levevilkår og økonomi, men investering i klimaet kan hjælpe med genoprettelsen af den post-pandemiske virkelighed. På kort sigt kan det skabe betydningsfulde jobs og på langt sigt kan det øge den økonomiske og miljømæssige modstandsdygtighed.
For at din virksomhed skal komme igennem pandemien på bedste vis, er der derfor brug for modigt lederskab som aldrig før – og det er på tværs af alle industrier. Du skal som leder gå forrest og bruge din kreativitet, dynamik og indflydelse til at løfte dit brand og virksomhed i en bæredygtig retning. Du skal have en komplet og detaljeret forståelse for, hvordan du er med til at skabe klimaforandringer, da risici og trusler som faldende efterspørgsel efter produkter ellers ofte bliver fokusset i stedet for investering i innovation og reducering af CO2. Klimaændringer har allerede socioøkonomiske virkninger i nogle specifikke regioner, og det påvirker vores levedygtighed, fødevaresystemer og naturlige kapital, der alt sammen afhænger af et stabilt klima, som vi ikke har.
“Du skal som leder gå forrest og bruge din kreativitet, dynamik og indflydelse til at løfte dit brand og virksomhed i en bæredygtig retning.”
Vi skal håndtere klimaforandringer nu – sammen – og dig og din virksomhed skal få forrest. Bæredygtighed er kernen i COVID-19 helbredelsen, for hvis vi gør noget nu, gør det os stærke og mere modstandsdygtige i fremtiden.
7 principper til COVID-19 helbredelsen ifølge Martin Brems
1. Start med at sæt bæredygtighed øverst på dagsordenen
2. Skab et meningsfuldt formål for din virksomhed
3. Få bæredygtighed ind i virksomhedens DNA
4. Revurdér din produktion og indvirkning på miljøet
5. Fokusér på genanvendelsesgrad
6. Fokusér på innovation og reducering af CO2 udslip
7. Gå forrest som leder – lead by example
Læs klummen her: https://erhvervplus.dk/artikel/bæredygtighed-skal-være-kernen-i-covid-19-helbredelsen
Har du spørgsmål, kommentarer o.l. til klummen, kan du henvende dig til
Martin Brems
Tlf: +45 60 25 75 72.
Mail: [email protected]

Læs mere...
Customers 1st fik 65% vækst på blot 8 måneder efter relancering
I januar 2022 kom den hastigt-voksende SaaS virksomhed, Servicepos, til Brems & Co. med et ønske om re-branding 2.0 proces med fokus på at øge væksten.
Danske Toyota Material Handling går forrest i Europa med salg af automatisering af lager og logistik
Ved at finde frem til den reelle værdiskabelse ved salg og markedsføring af deres nye teknologi til automatisering lykkedes det at skabe fornyet vækst.
Branding er ikke dit logo – men dit reason why
Hvad er de typiske faldgruber, når en virksomhed skal ud i en re-branding proces? Hør branding-rådgiver Martin Brems’ egne erfaringer fra hans seneste klumme i Erhverv+.
Velkommen til VUC Erhverv som ny kunde hos Brems & Co.
Hvordan sælger man efteruddannelse til virksomheder igennem en mere formålsdrevet og værdiskabende tilgang? Det glæder vi os til at hjælpe VUC Erhverv med de næste par……
Velkommen til CCIT som ny kunde hos Brems & Co.
Med udgangspunkt i Strategitrappen® skal vi hjælpe CCIT med at bygge det strategiske fundament for deres store vækstambitioner.
Topkarakterer til Brems & Co. i kundeanalyse
Hos Brems & Co. lever vi af tilfredse kunder, og ifølge vores seneste tilfredshedsanalyse har vi fået en Net Promoter Score på 100, hvilket er maksimum score og 4,8 ud af 5 i…
Velkommen til Nybolig som ny kunde hos Brems & Co.
Vi har fået til opgave at inspirere og udfordre de knap 220 forretninger i hele Danmark med de mange muligheder der er, for at styrke brandingen digitalt.
Velkommen til Autosource Group som ny kunde hos Brems & Co.
Autosource Group er en ambitiøs SaaS virksomhed i bilbranchen, som indenfor få år har ambitioner om at blive Europas største indenfor deres felt.
Formålsdrevet strategi. Buzz eller Business?
Alle taler om det. Et formål. Hvorfor er det vigtigt? Og hvad skal du bruge det til? Læs klummen om hvordan du kan finde dit formål.